Hoeveel calorieën zitten er in mijn drankje?
Op deze website staat het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die verschillen in alcoholpercentages en suikergehaltes kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat.
Jenever (oud)
Hoe wordt het gemaakt?
Tot het eind van de 19e eeuw werd als basis voor de jenever uitsluitend moutwijn gebruikt die het resultaat was van keteldistillatie. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte men echter de kolomdistillatie die het mogelijk maakte zuivere graanalcohol van 96% met een veel neutralere geur en smaak te produceren. De ‘nieuwe' jenever werd jonge jenever genoemd en won snel aan populariteit. De oorspronkelijke jenever werd daardoor oude jenever.
Er zijn 5 verschillen tussen oude en jonge jenever:
- Oude jenever bevat naar verhouding meer moutwijn;
- Bij de bereiding van oude jenever worden meer jeneverbessen gebruikt;
- Oude jenever is licht gezoet;
- Oude jenever is ivoorachtig van kleur;
- Oude jenever heeft soms een hoger alcoholpercentage.
Disclaimer