Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.
Hoeveel calorieën in:
Gedestilleerd Mixen Wijn en bier

Cognac

30
ML in standaardglas
(ML = Milliliter)
69
Kcal per standaardglas
(KCAL = kilocalorieën)
40%
Alcoholpercentage
Cognac is een distillaat van wijn, afkomstig uit de Charente-streek in Frankrijk. Naast bodemgesteldheid en klimaat is de gebruikte distillatiemethode bepalend voor de kwaliteit van Cognac. Voor Cognac schrijft de wet de 'Alambic Charentais' voor, een roodkoperen distilleerketel. Het distilleerproces dient tweemaal plaats te vinden. Alleen de middenloop van het tweede distillaat (de zogeheten 'coeur', hart) komt in aanmerking voor Cognac. Dit hele proces maakt dat 10 liter wijn nodig is voor 1 liter Cognac.

 

Het distillaat, de 'Eau-de-Vie de Vin', laat men vervolgens rijpen op eiken vaten. Hier voltrekt zich het geheimzinnige proces waardoor Cognac ontstaat; de interactie met het hout en de lucht geeft deze Eau-de-Vie de kleur en smaak. Na minimaal 2 jaar rijping mag de drank Cognac worden genoemd. Hoe langer de Cognac op hout rijpt, hoe meer smaakstoffen uit het hout onttrokken worden. De leeftijd is daarom de grondslag voor het wettelijke kwalificatiesysteem van Cognac. Wettelijk zijn de volgende aanduidingen vastgelegd:

 

  • ***, VS (Vin Superieur) minstens 2 jaar rijping;
  • VSOP (Very Superior Old Pale) minstens 4 jaar rijping;
  • Napoleon, XO (Exceptionally Old) minstens 6 jaar rijping en alles daarboven.

 

Op deze website staat het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die in alcoholpercentages en suikergehaltes verschillen, kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat. Voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 30ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld.

Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn.

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.