Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.
Wat is met mate?

Afwijkend alcoholpercentage
De vuistregel voor het standaardglas gaat helaas niet altijd op. Het kan zijn dat het alcoholpercentage van een drank hoger of lager is dan het gemiddelde alcoholpercentage van de categorie. Klik hier om de gemiddelde alcoholpercentages van de bekendste dranken te bekijken in de drinkwijzer op deze site.

Afwijkend glastype
De vuistregel van het standaardglas gaat ook niet op als je je drankje niet uit een standaardglas drinkt, maar bijvoorbeeld uit een flesje of een blikje. Klik hier om de standaardglazen van de bekendste dranken te bekijken in de drinkwijzer op deze site.

Zelf omrekenen
Als je een drankje drinkt met een alcoholpercentage of glastype dat niet aan de vuistregel voldoet, dan kun je de hoeveelheid zelf omrekenen naar de standaardmaat:

Alcoholpercentage x hoeveelheid in ml / 1250

Een voorbeeld met standaardmaten:
Als je bijvoorbeeld 1 glas jenever drinkt met een alcoholpercentage van 35% in een standaardglas van 35 ml, dan is de berekening: 35 x 35 : 1250 = 1 standaardmaat.

Een voorbeeld met afwijkende maten:
Als je een flesje speciaal bier (300 ml) met een alcoholpercentage van 6,5% drinkt, dan is de berekening: 6,5 x 300 : 1250 = 1,6 standaardmaat.

Let op!
Geadviseerd wordt dat mannen niet meer dan 2 standaardmaten per dag drinken. Voor vrouwen is dat 1 standaardmaat.

Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn.

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.