Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.
Wanneer geen alcohol

De huidige wettelijke leeftijdsgrens voor het (ver)kopen van alcohol is 18 jaar voor zowel zwak alcoholhoudende dranken als sterk alcoholholische dranken van 15% vol. en meer. Jongeren die nog geen 18 jaar zijn, wordt aangeraden geen alcohol te drinken omdat het lichaam van een minderjarige nog in ontwikkeling is en alcoholische drank dit proces ernstig kan verstoren. Bovendien hebben jongeren onder de 18 vaak te maken met groepsdruk en kunnen de gevolgen van hun gedrag niet overzien.

Het advies aan ouders van jongeren onder de 18 jaar: geef geen alcohol aan jongeren onder de 16 jaar en geef zelf een goed voorbeeld door met mate te drinken.

Sinds 2014 is het, als je de leeftijd van 18 jaar nog niet hebt bereikt, in bezit hebben van drank op een openbare plek verboden. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld de straat, een winkelcentrum of een park.

Wil je alcohol kopen, moet je je bij de kassa legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. Iedereen die niet duidelijk ouder dan 25 eruitziet, zal zich moeten legitimeren.

 

Ouders, geef het goede voorbeeld
Als ouder heb je meer invloed op je kind dan je soms denkt. Je kunt ervoor zorgen dat je kind de juiste informatie krijgt over alcohol en verantwoordelijke keuzes kan maken. Door thuis over alcohol te praten benadruk je dat je het een belangrijk onderwerp vindt. Maak afspraken en stel vooral ook duidelijke regels. Zelf het goede voorbeeld geven maakt deel uit van de belangrijke rol die ouders hebben.

 

Jongeren en alcohol gaat niet samen

Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van jongeren. Toch beginnen veel jongeren al vroeg met het drinken van alcohol. Verbied alcohol bij jongeren onder de 18 jaar en geef als ouders zelf een goed voorbeeld door met mate te drinken.

Alcohol, jongeren, en regels

Het drinkgedrag van jongeren kun je beïnvloeden door duidelijke regels te stellen. Tussen de 12 en 14 jaar beginnen de meeste jongeren met het uitproberen van alcohol. Regels werken het beste als jongeren nog geen alcohol hebben gedronken.

Het is belangrijk dat u als ouder regels stelt en duidelijk uw mening geeft over alcohol gebruik. Stel voor jongeren en alcohol de regel: geen alcohol tot 18 jaar. Jongeren starten daardoor later met hun eerste drankje.

Het stellen van regels motiveert jongeren om het drinken van alcohol de eerste keer uit te stellen. Ook kunnen jongeren deze regels noemen als anderen hen proberen over te halen om alcohol te gaan drinken.

 

Geen uitzonderingen voor jongeren en alcohol

Maak geen uitzondering voor jongeren en alcohol omdat er een feestje of een speciale gelegenheid is. Probeer duidelijk en consequent te zijn: er wordt niet gerookt, geen alcohol gedronken en niet geblowd.

Sinds 2014 zijn jongeren die zelf drank kopen ook strafbaar. Ze kunnen een boete krijgen voor het kopen of in bezit hebben van drank in de openbare ruimte.

Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn.

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.