Feit of Fabel

FEITEN

Als je door een rietje drinkt word je sneller dronken.
Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon uit een glas drinkt. Dit kom doordat er, als je via een rietje drinkt, een beetje alcohol via het gehemelte rechtstreeks in het bloed komt. Maar uiteindelijk krijg je bij het drinken door een rietje net zoveel alcohol binnen als bij het drinken uit een glas, namelijk 10 gram per consumptie. Dronken wordt je pas als je te veel glazen alcohol drinkt in korte tijd.
Sommige mensen hebben een hogere tolerantie voor alcohol
Er zijn individuele verschillen tussen hoe goed mensen tegen alcohol kunnen. Dit is voor een groot deel erfelijk bepaald en hangt samen met de snelheid waarmee alcohol door de leverenzymen wordt afgebroken.
Bier geschonken in een standaard bierglas (250ml), zit evenveel pure alcohol als in een glaasje jenever
Zowel in een standaardglas bier (pils) als in een standaardglas jenever (35 ml) zit ongeveer 10 gram of 12,5 ml alcohol.
Een volle maag zorgt ervoor dat je minder snel onder invloed raakt
Met een volle maag wordt alcohol minder snel opgenomen in het bloed. De bloedalcoholconcentratie stijgt dus minder snel en je raakt minder snel onder invloed van alcohol.
Verantwoorde alcoholconsumptie kan positieve effecten hebben op de gezondheid
Matig drinken heeft overall een gunstig effect op de gezondheid. Het heeft positieve effecten op hart en vaatzieken, diabetes en dementie. Wel verhoogt ook matig drinken het risico op kanker in het mond/halsgebied (vooral in combinatie met roken) en op borstkanker bij vrouwen. Of het ook in het individuele geval verstandig is om alcohol te drinken is een persoonlijke afweging van individuele risicofactoren. Niemand zal adviseren om voor de gezondheid te starten met drinken.
Het drinken van twee glazen wijn per dag is goed voor je hart
Matig drinken van wijn, maar evenzeer van bier en gedistilleerde dranken, reduceert het risico op hart en vaatziekten. Het gunstige effect is het gevolg van de alcohol in de dranken. In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad tot 2015 dat mannen niet meer dan 2 standaardglazen per dag drinken. Voor vrouwen is dat maximaal 1. In 2015 heeft de Gezondheidsraad dit advies aangepast en adviseert om niet te drinken of de consumptie te beperken tot maximaal ťťn glas per dag.
Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot impotentie
Te veel drinken kan erectieproblemen opleveren.
Dagelijks een beetje is beter dan veel in het weekend
Zowel regelmaat als matigheid zijn van belang. Piekgebruik is niet verstandig, ook als dat piekgebruik op weekbasis gemiddeld niet tot overmatige alcoholconsumptie leidt.
Zware mensen worden minder snel dronken van dezelfde hoeveelheid alcohol dan magere mensen
De alcohol verspreidt zich in het lichaam over de vetvrije massa (bloed, spieren e.d). Grote mensen hebben meer vetvrije massa dan kleine mensen en daardoor zal de concentratie alcohol in het bloed van grote mensen lager zijn dan bij kleine mensen die dezelfde hoeveelheid alcohol hebben gedronken.

FABELS

Je wordt sneller dronken als je alles door elkaar drinkt
Dronken word je van het drinken van teveel alcohol in te korte tijd. Ieder alcoholhoudend drankje bevat ongeveer evenveel alcohol per glas (10 g). Het door elkaar drinken van verschillende typen drank maakt qua hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt dus geen verschil. Als je niet dronken wilt worden is het een goed idee om alcoholhoudende drank af te wisselen met water/frisdrank. Nb: Wel kun je je bij het drinken van allerlei verschillende dranken door elkaar last krijgen van de (combinaties van?) andere stoffen die je via de alcoholhoudende dranken binnen krijgt.
Door te dansen ben je sneller nuchter
De snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken hangt niet af van hoeveel je danst, maar hangt af van de snelheid waarmee je leverenzymen de alcohol af kunnen breken.
Vrouwen kunnen net zo veel alcohol verdragen als mannen
Vrouwen hebben gemiddeld meer vet dan mannen van hetzelfde gewicht. De alcohol verspreid zich in het lichaam in de vetvrije massa. De vrouwen zullen daardoor een hogere alcoholconcentratie in hun bloed hebben dan mannen van hetzelfde gewicht
Van alcohol word je dik
Een standaardglas alcohol bevat ca. 10 gram alcohol, hetgeen overeenkomt met zo'n 12,5ml. Deze hoeveelheid komt overeen met 70 kcal en daar komt dan nog de calorieŽn bij van evt. andere ingrediŽnten als suiker, frisdrank of zuivelproducten.
Hoe sterker de drank, hoe groter de kater
Een kater is het gevolg van het drinken van te veel alcohol in te korte tijd. Het gaat dus om de totale hoeveelheid alcohol die je drinkt en om de snelheid waarmee je dit opdrinkt, niet om het type drank. In een standaard glas bier, wijn of gedistilleerd zit eenzelfde hoeveelheid alcohol.
Door veel te bewegen en te zweten breekt je lichaam de alcohol sneller af
De snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken hangt niet af van hoeveel je beweegt en zweet, maar hangt af van de snelheid waarmee je leverenzymen de alcohol af kunnen breken.
Een glas bier bevat evenveel calorieŽn als twee bruine boterhammen met kaas
Twee bruine boterhammen (zonder beleg) leveren 277 kcal, terwijl alcoholhoudende drank varieert qua hoeveelheid calorieŽn . Enkele voorbeelden: Jenever (35 ml) = 70 kcal, wijn (100 ml) = 75 kcal, bier (250 ml) = 110 kcal, creamlikeur (35 ml) = 110 kcal, rumcola (250 ml) = 170 kcal.
Een koude douche werkt ontnuchterend
Een koude douche werkt wel verfrissend, maar niet ontnuchterend. De enige manier om alcohol kwijt te raken uit je lichaam is door afbraak via de lever.
Van champagne word je sneller dronken
Dronken wordt je als je te snel te veel alcohol drinkt. In champagne zit ongeveer evenveel alcohol als in een glas wijn, ca. 12.5%.
Hoe meer je drinkt, hoe minder stress je hebt
Matig alcohol drinken heeft een ontspannend effect. Maar dit wil niet zeggen dat je door nog meer te drinken, minder stress hebt. Overmatige alcoholconsumptie heeft een verdovend effect maar heeft allerlei nadelige gezondheidseffecten en kan tot grote problemen leiden.
Je seksuele prestaties worden beter als je wat gedronken hebt
Matig alcohol drinken werkt ontremmend en daardoor neemt bij veel mensen het verlangen naar seks toe. Bij mannen daalt de testosteronspiegel (hormonen) iets, waardoor het moment tot klaarkomen iets langer kan duren. Bij vrouwen stijgt de testosteronspiegel iets, wat kan resulteren in een heftiger orgasme. Maar te veel drinken werkt negatief uit op de seksuele prestaties: erectieproblemen en moeite met klaarkomen.
Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn
Het maakt niets uit of je eerst bier of eerst wijn drinkt. Of je last krijgt hang alleen af van hoeveel alcohol je drinkt en hoe snel je dit drinkt. Bovenstaande volkswijsheid heeft een historische achtergrond. In de middeleeuwen dronken de eenvoudige mensen bier en dronk de gegoede burgerij wijn. Dronk je wijn na bier, dan ging je dus 'omhoog' op de maatschappelijke ladder.
Met alcohol kun je de volgende dag de kater wegdrinken
Je kunt een kater niet bestrijden met alcohol, je stelt de kater alleen maar uit.
Nog wat eten voor het slapen absorbeert de alcohol beter
Een vette hap absorbeert geen alcohol. Alcohol wordt afgebroken door de lever. Wel is het zo dat alcohol minder snel wordt opgenomen in het bloed wanneer de maag gevuld is.
Van koffie word je nuchter
Alcohol wordt alleen afgebroken door de lever, koffie heeft geen enkele invloed op de afbraak van alcohol. CafeÔne in koffie heeft wel een opwekkend effect waardoor je je minder slaperig kunt voelen.
In bier zitten meer calorieŽn dan in wijn.
Er zit net zoveel alcohol in een standaardglas bier als in een standaardglas wijn als in een standaardglas gedistilleerde drank. Wil je weten hoe het precies zit met de onderlinge alcoholverhouding tussen verschillende drankjes. Vraag het de Drinkwijzer Drieling, want alcohol = alcohol = alcohol.
Rode wijn is gezonder dan witte wijn
Het drinken van een matige hoeveelheid alcoholhoudende drank heeft voor de meeste mensen gezondheidsvoordelen. Daarbij maakt het niet uit of je wijn, bier of gedistilleerd drinkt en ook niet of je rode of witte wijn drinkt. Het gezondheidseffect hangt samen met de hoeveelheid alcohol en die is bij rode en witte wijn (en bij de andere dranken) nagenoeg hetzelfde.
Een glaasje likeur wordt langzamer door mijn lichaam afgebroken dan een glas bier
Er zit even veel alcohol een (standaard)glaasje likeur als in een (standaard)glas bier en de alcohol wordt met een vaste snelheid afgebroken door de lever. Het afbreken van de alcohol duurt in beide gevallen dus even lang.
Sterke drank is schadelijker voor de gezondheid dan bier en wijn
In een glas bier, een glas wijn en een glas sterke drank zit evenveel alcohol. Wanneer je alcohol met mate drinkt heeft dit bij de meeste mensen een positief gezondheidseffect. Teveel drinken is schadelijk voor de gezondheid, maar het type drank maakt daarbij geen verschil.