advocaat bier blikje bier cocktail fles gedistilleerd fles wijn flesje bier flesje bier flesje bier gin likorette mix sherry port shooter sterke drank vieux whisky wijn

Jenever

35 Standaardmaat
(ml = milliliter)
61 kcal
(voedingswaarde)
per 35ml
30 alcohol
percentage

Tot het eind van de 19e eeuw werd als basis voor de jenever uitsluitend moutwijn gebruikt die het resultaat was van keteldistillatie. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte men echter de kolomdistillatie die het mogelijk maakte zuivere graanalcohol van 96% met een veel neutralere geur en smaak te produceren.

Jenever wordt heden geproduceerd door ethylalcohol verkregen uit landbouwproducten te aromatiseren met jeneverbessen. Het alcoholpercentage bedraagt ten minste 30% vol. Dat is een kenmerkend verschil met Jonge- en Oude jenever, die beiden een alcoholpercentage van ten minste 35% vol. hebben.

Omwille van de authentieke smaak moet er bij jenever een zeker percentage moutwijn aan toegevoegd worden. Jenever is een geografisch beschermde gedistilleerde drank.

Op deze website staan het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die verschillen in alcoholpercentages en suikergehaltes kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat. (voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 35ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld)