advocaat bier blikje bier cocktail fles gedistilleerd fles wijn flesje bier flesje bier flesje bier gin likorette mix sherry port shooter sterke drank vieux whisky wijn

Wodka

35 Standaardmaat
(ml = milliliter)
85 kcal
(voedingswaarde)
per 35ml
37,5% alcohol
percentage

Wodka is de meest heldere en neutrale drank onder alle gedistilleerde dranken die vermoedelijk uit Oost-Europa stamt. Tegenwoordig wordt wodka gemaakt door een grondstof (vaak graan) te stoken tot 96% en vervolgens te verdunnen met water tot drinksterkte. In de tijd dat nog geen neutrale alcohol gemaakt kon worden, moest de neutrale smaak op een andere manier verkregen worden. Door een distillaat te filtreren over houtskool worden alle aromastoffen door de houtskool opgenomen. Nog steeds wordt ook deze methode toegepast. De zuiverheid en kwaliteit van wodka is dus afhankelijk van de distillatietechniek, van de houtskool als er gefiltreerd wordt, maar vooral ook van het water. Omdat de drank neutraal van smaak is, heeft de kwaliteit van het water veel invloed.

Op deze website staan het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die verschillen in alcoholpercentages en suikergehaltes kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat. (voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 35ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld)