advocaat bier blikje bier cocktail fles gedistilleerd fles wijn flesje bier flesje bier flesje bier gin likorette mix sherry port shooter sterke drank vieux whisky wijn

Graanjenever

35 Standaardmaat
(ml = milliliter)
61 kcal
(voedingswaarde)
per 35ml
30,0% alcohol
percentage

Tot het eind van de 19e eeuw werd als basis voor de jenever uitsluitend moutwijn gebruikt die het resultaat was van keteldistillatie. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte men echter de kolomdistillatie die het mogelijk maakte zuivere graanalcohol van 96% met een veel neutralere geur en smaak te produceren. De 'nieuwe' jenever werd jonge jenever genoemd en won snel aan populariteit. De oorspronkelijke jenever werd daardoor oude jenever. Ook bestaat de jenevercategorie graanjenever. Hierbij moet de ethylalcohol geheel uit granen afkomstig zijn. Graanjenever heeft een alcoholpercentage van ten minste 30 % vol en mag worden verzoet tot een gehalte aan suiker van ten hoogste 20 gram per liter.

Op deze website staan het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die verschillen in alcoholpercentages en suikergehaltes kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat. (voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 35ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld)