advocaat bier blikje bier cocktail fles gedistilleerd fles wijn flesje bier flesje bier flesje bier gin likorette mix sherry port shooter sterke drank vieux whisky wijn

Jenever (jong)

35 Standaardmaat
(ml = milliliter)
69 kcal
(voedingswaarde)
per 35ml
35,0% alcohol
percentage

Tot het eind van de 19e eeuw werd als basis voor de jenever uitsluitend moutwijn gebruikt die het resultaat was van keteldistillatie. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte men echter de kolomdistillatie die het mogelijk maakte zuivere graanalcohol van 96% met een veel neutralere geur en smaak te produceren. De ‘nieuwe' jenever werd jonge jenever genoemd en won snel aan populariteit. De oorspronkelijke jenever werd daardoor oude jenever.
Er zijn 5 verschillen tussen oude en jonge jenever: Oude jenever bevat naar verhouding meer moutwijn. Bij de bereiding van oude jenever worden meer jeneverbessen gebruikt. Oude jenever is licht gezoet. Oude jenever is ivoorachtig van kleur. Oude jenever heeft soms een hoger alcoholpercentage.

Op deze website staan het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die verschillen in alcoholpercentages en suikergehaltes kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat. (voor de meeste gedistilleerd dranken is de standaard drinkmaat 35ml. Indien anders wordt de andere maat erbij vermeld)